středa 4. února 2009

Bali

Svůj pobyt na Bali jsem s nadsázkou strávila na Honzově vespě. Chodit pěšky se moc nedá kvůli hroznému vedru a městská a meziměstská doprava moc rozvinutá není, takže nejlepší varianta pro cestování je motorka. Na motorce se můžete spálit (což se mi ovšem stalo až v Jogje) i úplně zmoknout. A speciálně na vespě si ještě užijete zážitků, které vám jiný skútr nedovolí. Jako třeba problémy s vyjížděním prudkých kopců….nakonec jsme to ale všechno zvládli.
I když si určitě uděláte svůj obrázek Bali sami podle fotek, ráda bych jen úvodem zmínila svou subjektivní a povrchní charakteristiku Bali.
Většina obyvatel Bali jsou hinduisté a tomu odpovídá jak způsob života, tak i třeba architektura, která se velmi liší od Javánské. Bali vládnou tři barvy – zelená (tedy příroda, takový dojem ale možná způsobilo to, že jsem na ostrov přijela v období dešťů), oranžová a šedá. Většina obydlí a chrámů jsou v kombinaci právě oranžové a šedé barvy. Obrázek si udělejte sami podle fotografií.
Bali je zaprvé ostrov chrámů. Těch je tu nepočítaně. Chrámy a chrámečky jsou všude! Veřejné ale i domácí. Součástí tradičního balijského obydlí je totiž i malý domácí chrám zasvěcený několika vybraným bohům, kterým pak domácí nosí každý den malé obětiny.
Zadruhé je to ostrov psů. Tam je psů jako psů! Naopak na Jávě je zase koček jako psů. Čím to? Na Jávě je většina obyvatel muslimské vyznání, které právě nepodporuje lásku k těmto tvorům. Tak jak na Jávě uvidíte spoustu bezprizorních koček, tak na Bali zase spoustu pejsků bez domova.
Zatřetí je to ostrov turistů. Těch je tu taky jako psů. Hlavně v turistickém centru Kutě na jihu ostrova nepotkáte téměř jediného domorodce. Místo nich se po ulicích a plážích promenádují zahraniční turisti. Nejčastěji asi z Austrálie. Nejvýraznějším a pro mě nejnepřijatelnějším rysem bule na Bali je odhalená horní část těla u mužů, v případě žen zase titěrné šatičky, které leckdy odhalují i s prominutím obrovské špeky, motorka s konstrukcí pro převoz surfu a někdy i hulvátské chování.
Abych nezapomněla…Bali je taky ostrov prasátek. Hinduisti samozřejmě oproti muslimům nemají problém pozřít vepřové, takže na každém rohu narazíte na „babi guling“, což jsou produkty podobné těm z naší zabijačky. Zato milovníci hovězího tu zase moc nepochodí…no všude se vám zavděčit nemůžou.

Žádné komentáře: