úterý 19. března 2013

Sandakan a jeho děsivá historie


Když jsem si o městě Sandakan četla v průvodci, ještě když jsme byli v KK, nemohla jsem si nevzpomenout na uhrančivé oči Kabira Bediho hrajícího „Malajského tygra“ v seriálu Sandokan.  Upřímně, na rysy obličeje tohohle sexy chlapíka a jméno Sandokan jsem si vzpomněla hned, zbytek jsem musela oživit pomocí internetu..přeci jen už je to dost let, co jsem ho viděla v televizi. Vypadá to ale, že Sandokan nebude mít se Sandakanem asi nic společného. Tenhle pirát má být totiž původem ze Sarawaku a ne ze Sabah...ale kdo ví, třeba tu nějaká spojitost je. Mě vlastně potěšil už samotný fakt, že tento fiktivní hrdina (i když na pozadí skutečných historických událostí) má svůj původ právě na Borneu a seriál se tu dokonce i natáčel.

Co jsem si zběžně o Sandakanu přečetla, mě nijak nezaujalo. Tedy až na to, že blízko města se nachází hned dvě rezervace, Sepilok, kde chovají orangutany, a Labuk Bay s kahau nosatými. Neměli jsme v plánu se do rezervací podívat, a už zvlášť poté, co jsme usoudili, že to zřejmě budou takové uměle vytvořené rezervace uprostřed palmových plantáží. Ale proč se nepodívat do města, když je tak nějak po cestě... 

Jak už jsem psala v předchozím článku, před příjezdem do centra města na pobřeží nás obklopilo obrovské vesměs moderní předměstí. Je ale dost možné, že ani nejde o součást Sandakanu ale spíš jiné město...
I když jsem při příjezdu měla pocit, že už musíme být téměř v nulové nadmořské výšce, nakonec nás čekal ještě sjezd z kopce dolů k moři. Zajímavé, že přes den to v centru města dost žije, některé silnice jsou ucpané a lidu je tu jak na nějaké pouti, naopak večer tu není živé duše. Původně jsme hledali ubytování právě úplně v centru u přístavu, ale buď to bylo drahé nebo nebylo kam zaparkovat motorku tak, aby nebyla všem na očích. A tak jsme jeli dál podél pobřeží do ještě míň zajímavé čtvrti. Tam jsme našli hostel s parkováním za domem, dali nám i celkem slušnou cenu, když tedy zůstaneme dvě noci a ještě kvůli nám zavolali někoho na opravu wifi routeru...spokojenost.
Na večeři jsme zajeli zpátky do města...mohlo být kolem sedmé osmé a venku jen pár osamělých postav, zvláštní.

Druhý den jsme se rozhodli trochu omrknout okolí. Ještě dál po pobřeží se nachází typická vodní vesnice. Už od pohledu z dálky nás ale moc nelákala, tak jsme jeli jinam. V Lonely Planet jsme četli o jakémsi memorial parku, tak jsme zamířili tam, aniž bychom si dělali nějaké iluze, že to bude stát za to. Omyl! Sandakan Memorial Park, jak se oficiálně jmenuje, je totiž věnovaný památce zesnulých vojáků spojeneckých vojsk, kteří byli v Sandakanu vězněni za japonské okupace během Druhé světové války. A co víc, většina jich zemřela při tak zvaných pochodech smrti ze Sandakanu do Ranau.
Park samotný je celkem pěkný a čistý, ale mnohem zajímavější je malé muzeum, které je jeho součástí. Na toto místo asi jen tak nezapomenu, a zvlášť teď, když jsem se k tomuto tématu vrátila a začala hledat další a další informace na internetu. V muzeu najdete například maketu sandakanského tábora, kde byli takzvaní POW‘s (prisoner of war) vězněni, příběhy několika přeživších, fotografické materiály a taky třeba citáty z deníků či dopisů, které si vojáci psali během pochodu smrti. Celé to působí hrozně depresivně a jednomu je z toho až špatně, jaká další zvěrstva, o kterých my v Evropě kolikrát ani nevíme, se během války odehrávala.

Abych tuto historii víc přiblížila, zmíním tu pár faktů sebraných z internetu.
Počet vojáků (nižší i vysoké šarže), kteří původně byli do začátku roku 1945 v táboře v Sandakanu, se různí podle zdroje. Mezi roky 1942 a 1943 bylo Japonci zajmuto mnoho spojeneckých (z větší části australských, zbytek pak Britové a jiní) vojáků, kteří se účastnili bitvy o Singapur a byli poslaní do Sandakanu, kde měli za úkol stavět přistávací dráhu pro letadla japonské armády. Na začátku roku 1945 jich zbylo jen asi dva tisíce, hlavně v důsledku těžké práce v kombinaci s hladověním a nemocemi.
V první polovině roku 1945 se pak Japonci rozhodli přesunout zbytek vojáků do městečka Ranau ve vnitrozemí, vzdáleného asi 260 km. Během této doby bylo vypraveno několik oddílů na pěší pochod do Ranau. Celkový počet všech válečných věznů, kteří se na pochod postupně vydali, bylo (podle Wikipedie) zhruba 1 200. Zbylí vězni, kteří byli natolik slabí nebo nemocní a nebyli tak schopní jakékoliv větší fyzické námahy, zůstali v táboře a postupně zemřeli hladem nebo je jejich věznitelé zabili.
Podmínky během pochodu byli víc než hrozné, téměř žádné jídlo, násilnosti ze strany Japonců, hustá džungle a těžký terén, cholera, dengue a jiné nemoci,... Během pochodů zemřely stovky vojáků vyčerpáním nebo byli zabiti, a kdo nezemřel během pochodu, čekal ho stejný osud v Ranau. Z těch několik stovek věznů, kteří do Ranau nakonec dorazili, na konci července 1945 zbylo pouhých 38!! I tito nakonec zemřeli, stráže je zabili v srpnu zřejmě jen pár dnů po rekapitulaci Japonska.
Přece jen se ale podařilo přežít 6 australským vojákům. Dvěma se povedlo uprchnout během druhého pochodu, zbylí čtyři tekli z tábora v Ranau. Nebýt pomoci místních, kteří se uprchlíků ujali, zřejmě by toto sami nezvládli.

Jak jsem tak četla o těchto pochodech smrti znovu na internetu, nedalo mi to, a postupně jsem odhlalovala další skutečnosti. Sice to sem moc nepatří, ale jen tak ve zkratce...
Ostrov Berhala (Pulau Berhala) ležící v moři jen pár kilometrů od Sandakanu sloužil před Druhou světovou válkou jako karanténní stanice pro dělníky přicházející z Filipín a Číny. Během japonské okupace tu pak byli drženi nejdřív civilisti ze zemí patřícím ke spojencům (Britové, Nizozemci) a po nich i zajatí vojáci. Jednou z civilistů, kteří si tu se svojí rodinou prožili své, byla i Američanka Agnes Newton Keith, novinářka a spisovatelka. Ta před válkou se svým manželem a synem žila v Sandakanu, kde její manžel pracoval pro lesní správu. Nejdřív byli drženi na ostrově Berhala a později byli přesunuti do tábora Batu Lintang u Kuchingu ve státě Sarawak. Zrekonstruovaný dům Agnes Keith dodnes stojí v Sandakanu a slouží jako muzeum.
Tábor Batu Lintang (dnes je tato čtvrť součástí Kuchingu) sloužil od března 1942 do září 1945 k internaci nejen spojeneckých vojáků ale i civilistů. Z řad civilistů tu byli drženi hlavně britští a nizozemští misionáři, kněží a řádové sestry, muži a ženy, kteří (nejen) na Borneu vykonávali svoji práci pod správou britské či nizozemské (Kalimantan) koloniální vlády, a také jejih děti. Tábor byl rozdělen na několik objektů, ve kterých v hrozných podmínkách žili odděleně muži a ženy, zvlášť civilisté a vojáci (ti zas odděleně podle vojenské hierarchie) apod.
Že se mnoho internovaných nedočkalo osvobození asi není třeba dodávat...
Podobných táborů, i když zřejmě v menším měřítku, bylo hned několik i v tehdejší nizozemské části Bornea (dnešní indonéský Kalimantan) a na jiných ostrovech, hlavně na Jávě.
Agnes Keith s celou svojí rodinou přežila a po válce se ještě na několik let do Sandakanu vrátila. O svých zkušenostech nejen z Bornea napsala několik knih.

Omlouvám se, že článek je bez fotografií. Kromě několika verzí fotky červené vážky z parku v Sandakanu nic není :-)

Žádné komentáře: