sobota 13. září 2008

Stravování



Nejběžnější a finančně nejpřijatelnější způsob stravování pro většinu Indonézanů je ve „warungu“ či „rumah makan“.

Warung je stánek s jednoduchou konstrukcí a střechou z plachty, boční strany jsou někdy taky z plachet, na kterých je uvedený seznam jídel, která se v tom daném warungu připravují. Uvnitř je malá „polní kuchyně“ v různém stavu, jeden či více stolů pro strávníky a stoličky na sezení. Na stole je ve většině případů alespoň miska s omáčkou z čili papriček (různě pálivé) a ubrousky. Někdy jsou na stole taky příbory (lžíce a vidlička; příborový nůž se nepoužívá) a třeba i menu zatavené v plastu. V některých stáncích se jí rukama, takže k jídlu dostanete ještě misku s vodou na umytí špinavých prstů.
Těžko říct, jestli jídlo připravené ve warungu má nižší kvalitu než v rumah makan, rozhodně je levnější. Například vařená rýže s dušenou zeleninou a tempe či tahu vyjde cca od 4 000 do 8 000 rupií. Maso je samozřejmě dražší. K jídlu většinou dostanete zdarma sklenici vody nebo čaje.
Většinou je jídlo ve warungu dopředu připravené. V termosce je horká rýže, ke které dostanete vlažné či studené další pokrmy. Zase ale záleží na majiteli a druhu jídla. Například „nasi goreng“, tedy rýže osmažená s vajíčkem, případně zeleninou a kuřetem, a další podobná jídla se připravují až po objednání.
Některé warungy ( a rumah makan) jsou zaměřené na krajové speciality. Některé například nabízí jídlo z Padangu na Sumatře, což znamená, že je víc pálivé. Jestli se ale v nabídce najde něco opravdu typické pro Padang, nevím.

Rumah makan neboli jídelna může vypadat velice obyčejně a ušmudlaně (jediný rozdíl oproti warungu jen v tom, že není venku ale v domě) ale taky upraveně, někdy jako naše restaurace. Zdejší restaurace (restoran) jsou docela luxusní záležitostí.
V rumah makan najdete vše jako ve warungu, jen je tu někdy navíc televize, kasa a větší výběr jídel. Jídlo v jídelně je trochu dražší, v těch horších cca od 7 000 do 15 000, v lepších samozřejmě víc.
V rumah makan stejně jako ve warungu se může kouřit, stejně jako kdekoliv jinde kromě uzavřených a veřejných prostor jako je škola, banka, obchodní dům apod.
Nejvíc rumah makan a warungů najdete u trhů, v „horších čtvrtích“, ale někdy i na široké třídě před bankou či luxusním obchodem.

Menší než warung je ještě pojízdný stánek, v němž jeho majitel připravuje většinou jen jeden pokrm, například nějaké smažené dobroty.

Žádné komentáře: