úterý 24. března 2009

Just relax!

Nečekejte točenou desítku ani utopence. Pohoda je tu ale stejná ne-li větší než v české hospodě. Tedy pro ty, kdo k příjemnému posezení s přáteli nepotřebují alkohol.
Podle indonéské Wikipedie pochází slovo angkringan z javánštiny, kde angkring dle mého smělého volného překladu znamená „posedět a uvolnit se/odpočinout si“. Ze stejného zdroje se dovídám, že toto místo je specialitou Střední Jávy a města Jogjakarta. V Bandungu na Západní Jávě jsem už sice něco podobného viděla, ale k popisu z Wikipedie (a podle toho, co jsem viděla a zažila na Střední Jávě) to má ještě daleko.
Angkringan vypadá podobně jako obyčejný warung. Najdete ho podél silnice, na chodníku, v uličce. Je to takový stánek postavený na způsob „co dům dal“. Nesmí chybět plachta a pod ní malá lehce přemístitelná „kuchyňka“ nebo jen pár potřebných věcí pro přípravu horkých nápojů. Pak už jen stůl, židličky, lavice a v případě většího množství návštěvníků i rohože, které se roztáhnou na zemi v blízkosti stánku.
Co dobrého k pití a jídlu? Nesmí chybět čaj. Další nápoje se už odvíjí od nabídky konkrétního angkringanu. Káva, horký sladký nápoj z citrusů, zázvoru a jiné. K čaji si můžete dát například různé druhy gorenganů, nasi kucing, špízy z křepelčích vajíček a kuřecích vnitřností, kripik (lupínky a křupky různých chutí) a spoustu jiného.
Angkringan se otvírá odpoledne či navečer, zavírá se různě. Když se návštěvníci a majitel dobře baví, může se končit i pozdě v noci. Atmosféra v angkringanu je pohodová, složení návštěvníků různé. Lidé se baví nad šálkem čaje, pokuřují, klábosí s majitelem. Klidnou atmosféru navíc podtrhuje posezení na rohoži pod širým nebem.

Žádné komentáře: