pátek 26. června 2009

Putu



Rýžová mouka, hnědý javánský cukr a strouhaný kokos, to se skrývá pod dvouslabičným názvem putu. Tento sladký zákusek vám na počkání připraví pán, který v odpoledních hodinách křižuje na svém kole s přibudovaným náčiním ulice v okolí mého nového bydliště v Jogje. Putu pro mě ale není novinka z toho města. K dostání bylo i téměř každý večer na trhu v blízkosti mého kostu v Bandungu. Ovšem tam se, vzhledem k větší koncentraci mlsných jazyků, příprava konala ve větším, dopředu a ve stejném stánku bylo kromě putu možné koupit i jiné dobroty z rýžové mouky.
Sladké putu se připravuje velice jednoduše. Dutý váleček z bambusu se vyplní rýžovou moukou s javánským cukrem a postaví se na malý otvor v nádobě s vařící vodou. Pára unikající z otvoru během krátké chvíle způsobí spojení mouky a cukru ve válečku a ten už se jen vyklopí na list z banánové palmy, posype strouhaným cukrem a je hotovo. Nejlíp putu chutná samozřejmě ještě teplé.

Žádné komentáře: